Vi börjar bloggåret 2022 med några av de vanligaste inredningsmissarna och hur man praktiskt åtgärdar dem.
Online, i tidningar och böcker finns massor av inredningstips och dos & don’ts för den inredningsintresserade men det kan vara svårt att genomföra dem i praktiken och få till ett bra slutresultat då det sällan finns bildexempel som konkret påvisar skillnaden så därför har jag nu sammanställt en lista med 5 av de vanligaste inredningsmissarna som jag ofta ser (eller själv har gjort) som gör att inredningen i ett rum inte blir riktigt bra, självklart med tydliga bildexempel.
Man köper för liten matta

Mattor gör ett rum ombonat, mysigt, dämpar ljud och binder ihop möblerna till en sammanhängande grupp (om mattan är tillräckligt stor vill säga). I ett vardagsrum ska mattan helst vara bredare än soffan (minst 10-20 cm på vardera sida) och gärna så stor att alla sittmöbler får plats på mattan eller att åtminstone frambenen står på mattan.
I ett sovrum kan man placera en stor matta under sängen som kommer så långt ut på sidorna att man kan gå runt sängen på den, det blir mycket trevligare att sätta ner fötterna på en mjuk matta istället för på ett kallt golv när man stiger upp på morgonen.
Under matbordet ska mattan helst vara så bred att när man drar ut stolen för att sätta sig ska stolsbenen få plats på mattan. Använd annars en så pass stor matta att frambenen på stolen stannar kvar på mattan när den dras ut.
Tänk isåfall på att välja en tunn och slät matta för att det inte ska bli ett ojämnt underlag.
Man hänger tavlor för högt

Det kan vara svårt att hänga tavlor på rätt höjd, det finns inget “universalmått” som funkar för varje utrymme. Det brukar heta att man ska sträva efter att tavlan hänger i ögonhöjd men det beror till viss del på vad som finns runtomkring tavlan. En tavla som hängs på rätt höjd skapar balans och knyter ihop inredningen i ett rum.
Vill man ändå ha ett mått att utgå från så är 145-centimeters principen ett bra utgångsläge.
Jag brukar ganska långt gå på känsla när tavlor ska hängas, till exempel så hänger tavlan i exemplet ovan under ögonhöjd i ett rum med ganska låg takhöjd men den skapar tillsammans med fåtöljen och sidobordet en balanserad helhet istället för att som på bilden till vänster segla iväg på egen hand. Det är inte många centimeter som skiljer exemplen åt, men skillnaden blir ändå stor.
Tänkvärt är också att inte heller hänga tavlan för lågt så att man t.ex. sveper ner ramen eller slår i huvudet då man sitter i soffan eller sängen.
Man inreder längs väggarna

Den kanske vanligaste missen av dem alla är att man placerar ut sina möbler bara längs väggarna, speciellt i vardagsrum är det vanligt förekommande. Genom att möblera på det sättet kan rummet kännas mindre än det faktiskt är, genom att dra ut t.ex. soffan bara några centimeter från väggen blir det genast en mer luftig känsla i rummet.
I exemplet ser man att då soffan placerats rakt mot väggen blir det en obalanserad känsla och mycket oanvändbar golvyta mellan matta och tv/spis. Då soffan placerats längre in i rummet blir det en bättre balans och det ryms in 3 (!) vitrinskåp på väggen bakom soffan utan att det känns trångt och övermöblerat.
Har man ett mindre vardagsrum kan man installera ett hyllplan bakom soffan för att skapa en snygg yta för växter, dekor och avlastningsyta för kaffekoppen eller godisskålen.
Man glömmer bort grönväxterna

Grönväxter bidrar med liv, färg och organisk form till alla utrymmen de placeras i. Dessutom renar de inomhusluften, tillför syre, minskar stressnivåer samt ökar välbefinnande så fördelarna är många. Fräscha växter ger en hemtrevlig känsla och är i min mening pricken över i:et i stylingen av ett rum. Störst intryck får man om man investerar i stora växter istället för massa små som lätt kan börja se lite plottrigt ut.
Glöm inte fina ytterkrukor till växterna, de brukar man kunna fynda på loppis till bra priser.
Man överdekorerar hyllorna

Då man dekorerar sina hyllor händer det lätt att man ivrigt plockar in lite för mycket småprylar så att resultatet blir rörigt och överfullt. Sträva istället efter att inte fylla hyllan till 100%, lämna luft runtomkring böckerna och föremålen – helhetsintrycket blir då mycket mer harmoniskt och dina väl valda föremål kommer bättre fram.
Man kan också tänka på vilka färger man väljer att använda, har man en sammanhängande färgskala är det mycket enklare att få till ett lyckat slutresultat.
Tips! Välj hyllor som har både öppna hyllplan och stängda lådor, i lådorna göms tråkiga papper, sladdar och liknande grejer enkelt undan. Inreder du med en viss färgskala så är det tacksamt att gömma undan enstaka böcker m.m. som har helt fel färg bakom dörrar eller i lådor också.