Att styla en hylla

Bland mina bloggutkast har det länge funnits ett med rubriken “att styla en hylla” och lägligt nog gjorde jag nyligen en hyll-styling som jag också fotograferade från början till slut så det worked out perfectly med bildmaterial till det här inlägget. De här tipsen funkar till alla slags hyllor, exemplet här under finns i köket på en liten hyresbostad och hyllan skulle vara både funktionell och dekorativ för att få ut det mesta av den lilla väggyta som fanns tillgänglig. Stilmässigt var ledorden för projektet bland annat “artsy, eclectic, vintage” och köket används dessutom som konstateljé vilket jag också hade i åtanke då det kom till stylingen.


Använd mer än bara böcker
Ta in andra föremål än bara böcker (om du inte har jättemånga böcker och är ute efter biblioteks-looken såklart). Växter, vaser, prydnadsföremål, snygga korgar eller lådor med lock där kan man gömma undan till exempel färgglada böcker om de inte passar in i färgschemat man vill ha.

Olika storlekar
Använd böcker/föremål i olika storlekar för att skapa en visuellt intressant helhet. Jag tycker det är enklast att börja med de största föremålen och brukar placera de som känns tyngst längre ner för att skapa känslan av en stadig bas.

Handplocka de små detaljerna
Välj ut vad som faktiskt ska vara med, är föremålet viktigt för dig att ha framme just i bokhyllan eller kanske det passar bättre på en annan plats i huset?

Färgerna
Det kanske enklaste tipset för att skapa en sammanhängande stil är att bestämma sig för ett färgschema men allt behöver (och ska inte) matcha perfekt. Tittar man på exemplet ovan så har jag använt mycket dämpade nyanser med inslag av blått och grönt för att få till en lugn helhet men som ändå är visuellt intressant. De flesta av färgerna som finns i hyllan hittar man också runtom i hela rummet.

Få till ett bra djup
Placera större saker längst bak (här hängde jag en loppisfyndad målning rakt på väggen och lutade ett foto i en gammal guldram framför) och mindre föremål längre fram.

Annat värt att tänka på

  • lämna luft mellan de olika grupperingarna för att undvika ett plottrigt slutresultat
  • mixa material för att skapa en intressant blandning: glas, metall, trä, växter och stengods till exempel
  • låt det ta sin tid, lägg till/ta bort/flytta om och ta ett steg tillbaka för att se helheten
  • med belysning kan man sätta favoritföremålen i fokus, man kan montera tavelbelysning ovanpå hyllan, LED-lister under hyllplanen eller enkelt bara ställa in en fin liten batteridriven lampa
  • om hyllan är i köket kan man med fördel inkludera praktiska detaljer som kryddor, fina téburkar eller mysli, mjöl och andra torrvaror i fina glasburkar som både blir dekorativa och lättillgängliga

Lämna ett svar